Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Turkisk bagel (Acma)

acma


Borta bra men hemma bäst. Eller vi är nästan hemma. Igår kom vi till Ürgüp, där mamma kommer ifrån, och ska stanna här. Det känns skönt att kunna äta hemlagad mat och bakverk igen.

Acma (uttalas achma), är egentligen inte riktigt en bagel. Den är lite sötare och brukar serveras till gäster vid tébjudningar. Men bagel är det närmsta jag kan komma på. I vilket fall som helst är den väldigt god.

Ingredienser
Deg:
600 gram mjöl
2 dl ljummet vatten
1 st ägg
1 msk socker
1 tsk salt
50 gram jäst
2 dl yoghurt
2 dl olja

2 msk smör när man rullar acma:n.

Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Lös upp jästen i ljummet vatten. Häll upp mjölet i en stor skål. Lägg i socker, salt, olja, yoghurt, äggvitan och även jästblandingen. Blanda i några minuter till en mjuk deg och låt jäsa under bakduk i ca. 15 min.
Dela degen i små bitar och rulla till små bollar. Platta ut till cirklar och bre på lite smör. Rulla ihop till en rulle och håll sedan i varsin ände och skruva åt motsatt håll ett varv och sätt ihop i ändarna. Lägg ut på bakplåtspapper och pensla med äggula. Strö på svart linfrö (cörekotu). Baka mitt i ugnen ca. 10 min tills de får färg.

Remsan  - (4 juli 2010 22:54)  

Lite enklare att baka än bagels, så dessa kanske man vågar sig på. För bagels är ju så gott.

Nena  - (5 juli 2010 16:00)  

Ahh vad gott dessa maste jag prova pa att gora hemma..skrivit upp receptet nu:)
Manga kramar och ha en harlig vecka,
Nena

tina  - (5 juli 2010 16:30)  

Detta har jag ätit för länge sedan! Jag vill minnas att vi var på en fotbollsmatch där många ur hemmalaget hade turkisk härkomst. När man betalade entren fick man med sig ett bröd, så gott!

Helena S  - (5 juli 2010 21:34)  

Vilka härliga bilder, vad mysigt ni verkar ha! Jag räknar ner dagarna till min semester börjar nu, jag jobbar till och med fredag. Vi ska bara vara hemma, det fick räcka med Indien. 😉

Gullig strandvovve!

Anonym -   - (6 juli 2010 12:54)  

Jag blir så glad när Du lägger ut sådana här recept!Det känns rejält på något sätt,något att sätta i handen på trötta gnälliga små barn(och vuxna)Jag har aldrig förstått mig på alla dessa cupcakes och macroner!
Trevligt lite socker i receptet! Vilken olja använder Du? Jag tänker baka med enbart ekologiska ingredienser och slänga med någon deciliter dinkelmjöl.Då bör de bli godkända till mina barnbarn!
Nu ska jag åka till Skärholmen och köpa cörekotu!!Där finns en välsorterad butik med varor från stora delar av världen!
Ha en fortsatt skön semester!

Dubbelörn  - (7 juli 2010 07:22)  

Acma är så gott! Poca likaså ;).

Längtar nu till vår Istanbulresa i juli, även om det bara blir 4 dagar så ska vi nog hinna med både det ena o det andra 😀

Kram

Laura  - (11 juli 2010 22:57)  

Acma är min absoluta frukostfavorit! Jag har dock aldrig provat på att baka det själv, utan alltid köpt rykande färskt från bageriet! 🙂

Cutecakes-Paulina  - (14 juli 2010 21:48)  

Vad härligt ni har det på semestern!
Bageln både låter och ser supergod ut!

Skicka en kommentar

Senaste inlägg Äldre inlägg Startsida

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP