Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ballongtur i Cappadocia

balloon

Nyvakna och uppsvullna ögon. Ballongflygning med frukost kl. 4.30 på morgonen.
Idag åkte vi på en ballongtur i Cappadocia med företaget Royal Balloon. Dem har startat sin aktivitet 2010 maj. Dem har tre ballonger och varje tar ca. 10 passagerare per dag.

I Cappadocia startade första ballongflygningen 1995. Då var det ca. 100 passagerare per månad. Idag är det 100 per dag som flyger. Luftballongen på Royal Ballon kommer från England och har en livstid på 1000 timmars flygning, vilket skulle motsvara ca. 3 år. I Cappadocia startar flygningarna tidigt på morgonen eftersom det då inte är så varmt och vind finns. Luftballongen fylls med ”Helium”-luft på 90 graders värme. När det än över 90 åker den upp och när den kommer under åker den ner. Max.temp. ute är 30 grader, vid högre temperatur kan det bli riskabelt.

Vi startar turen genom att åka till företagets lokal i Göreme. Där bjuder dem på frukostbuffé med bröd och piroger, pålägg och té. Därefter transporteras vi med deras minibuss till platsen där ballongen ska lyfta ifrån. På plats fyller dem ballongen med luft och vi får stiga på. Sedan börjar den sakta svajande stiga uppåt. Vi flyger med deras minsta ballong som rymmer 10 personer. Med oss finns piloten Ercivent. Han har 4 gastuber, från vilken han fyller ballongen när vi ska lyfta. Han ändrar riktning med hjälp av vinden. Erci som han också kallas, säger att luftballong flygning liknar segling. Det är en liknande teknik, eftersom man använder sig av vinden. Idealet är att stå på 200-400 meters höjd då man kan se bäst. Men den kan även flyga upp till 1000 meters höjd.

Jag är själv inte en person som gillar utmaningar och spänningar så mycket. Jag blev intresserad av luftballongflygning, eftersom jag gillar geografin och naturen i Cappadocia. I efterhand är jag väldigt nöjd att jag tog beslutet att åka på en tur. Det var en sådan obeskrivlig härlig känsla att få se naturen uppifrån i olika vyer.

Cappadocia är ett underverk som har skapats under 3 miljoner år. Det har kommit till av bergen Erciyes, Hasan och en till (som jag inte kommer ihåg namnet på nu) som har haft en vulkan explosion. Under den tiden var området en sjö. Så det blir som en lera och med tiden bildas med vattnets tryck formationerna till. Överdelen blir hård och undre delen mjuk, viket ger den formen som kallas peribaca (féernas berg). Erci visar oss Göreme, Avanos, Ürgüp, Zelvi och Uchisar. På några av topparna har konstnären Andrew Rodgers skapat tre stycken konst, och detta har såklart skapat ett intresse av turister.

Efter att ha flygit uppe i luften i ca. en timme började vi sakta åka neråt. Vi togs emot av flygteamets tekniker. Vi kastar ner ett rep och tre killar kämpar med att få ner ballongen. Sedan när den väl är nere öppnar dem upp ett ställe längst upp på ballongen där luften går ut. Själva korgen vi sitter på berättar piloten att den är väldigt tålig och samtidigt elastisk ifall den skulle krocka med ett träd. Vi stiger av korgen och gratuleras med medaljonger och skumpa.balloon3

balloon2

video

sanna  - (12 juli 2010 10:35)  

Åh vad mysigt ni har det.Måste vara en riktigt härlig upplevelse att åka luftballong 🙂

Erika – Bakglädje  - (12 juli 2010 10:55)  

Vilka härliga bilder.

Victoria (matplatsen)  - (12 juli 2010 22:23)  

men hjälp vad läckert, vilken grej!!!!!! 🙂

kram Victoria

sana  - (13 juli 2010 00:37)  

kika du in på min blogg så får du se något du kan hämta där 😉 Ha en skön dag!

Mezehouse  - (13 juli 2010 05:01)  

Sanna: Tack, det var en toppenupplevelse. Rekkomenderas varmt. 😉
Erika. Tack Erika.
Victoria: Ja till slut blev det av. Och det var så coolt att va så högt upp. 🙂
Sana: Ska kika nu. 🙂

Helena S  - (13 juli 2010 17:11)  

Gud vad kul med luftballong! Det skulle jag också vilja prova!

Birgitta Höglund's Mat  - (14 juli 2010 19:53)  

Det är så fantastiskt vackert. Vilken lycka att ni fick åka ballong.

Jag såg bara alla formationerna från marken i höstas, men det var så fascinerande det med.
Här kan du se mina bilder från den resan.

http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2009/10/22/min-resa-till-kappadokien/

Håkan och Anki  - (15 juli 2010 17:42)  

Vilken otrolig upplevelse det måste ha varit! Luftballongstur ligger på vårt önskelista.

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP