Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saklikent kanjon

saklikent

Vi gick ut hemifrån vid 9-tiden. Saklikent ligger ca. 45 km från Fethiye. På vägen dit var vi nära att köra på en sköldpadda, så vi flyttade på den. På väg till Saklikent åkte vi igenom en by där det fanns flera små restauranger som gjorde Gözleme (smördeg med fyllning). Då vi åkte förbi varje restaurang sprutade det vatten från en slang så att man kunde tvätta sin bil. där Det fanns ca. 20 restauranger så det känndes väldigt välkomnande med denna fina ceremoni. Sedan log dem så sött kvinnorna som bakade ut Gözleme, så såklart tog vi en paus och åt Gözleme. 😉

saklikent2

Här ser ni hur alla håller varandra i händerna för att stå emot vattnets starka kraft i kanjonen. Det här stället är populärt för att ta en piknick. Naturens under och skönhet. Jag älskar att variera sol&bad semester med att se annat omkring i området också.

saklikent_club2

I närheten av kanjonen finns “Club Gorge” med mat&logi och guidade turer. Här kan man äta och samtidigt lyssna på flodvattnets brusiga läte. Här har ägarna byggt ut små divanplatser över floden. Riktigt mysigt är det att sitta och äta där. De har egen odlad forell, och den åt Ismail.

saklikent_club

saklikent_yemek

Jag åt “Sac tava”, grytbitar som tillagas i gjutjärn. I Turkiet dricker jag oftast körsbärsdricka med mineralvatten. I Sverige brukar jag blanda med tranbär istället. Bröd till maten är vanligt i Turkiet. Och besticken brukar oftast serveras i slutna papperspåsar. Ja, viktigt med renheten. Himla bra med våtservetter som de delar ut också, så kan man tvätta händerna innan och efter. Och själv har jag faktiskt aldrig blivit magsjuk i Turkiet.


Share/Bookmark Read more…

Cheesecake med hallon

cheesecake_hallon


Bjöds på Hallon cheesecake och annat gott hos min granne Feride i förra helgen. Pastasalladen var så enkel och god. I den finns lite majonäs, kyckling, paprika, majskorn, citron och peppar. Efter att jag har testat detta är jag fast vid denna sallad. Chessecaken var också väldigt god och fräsch.

Kloka ord från Emin, 4 år:
– Emin berättade för mig att jag måste äta mer mat, så att min mage kan bli stor och han kan få ett syskon. Så nu vet ni kära vänner, det är så man får barn. 🙂
– Mamma om vi öppnar balkongen lite, då kommer det små myggor. Och om vi öppnar mycket då kommer det stora. Nu vet ni det oxå. 😉

Ingredienser, 8-10 bitar
10 digestivekex
75 g Arla smör

Fyllning:
500 g Arla Köket Kesella kvarg
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 äggulor

Garnering:
Hallonsås

Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Krossa kexen i en matberedare eller mortel. Smält smöret och blanda det med kexsmulorna. Tryck ut massan i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 7 min. Mixa eller vispa samman, kvarg, socker, vaniljsocker och äggulor till en jämn smet. Bred ut massan i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 min. Låt kallna och lägg över hallonsås.


Share/Bookmark Read more…

Resa till Fethiye – Ölüdeniz

ölüdeniz
Fethiye

Dag 1
Vi är framme på kvällen i Antalya flygplats. Därifrån tar vi vår hyrbil och kör till Fethiye. Det kostar 25 euro per dag. Vi checkar in på lägenhetshotellet ”Ant apart hotel”, som vi blev tipsade av Turkiska turistbyrån på Kungsgatan. Det kostar 400 kronor per natt med frukost. Ägarna av hotellet jobbar själva dag och natt. Det här är perfekt om du söker ett mysigt hotell med personlig relation. Nu under sommaren har de själva flyttat in i hotellet och hela familjen är här. Väldigt skönt att det redan efter 10-tiden på kvällen lugnar sig i staden och hotellet. I Alanya tystnar inte ljuden först vid 3-tiden på natten.


Dag 2- Ölüdeniz
Ölüdeniz ligger i Fethiye, söderväst i Turkiet. Det är oftast bilder från den här stranden ni ser på bilder som visar Turkiet. Vattnet är riktigt klarblått och det sägs att man kan bada i det året om. Enligt en sägen har havet fått namnet från en kärlekshistoria. Förr i tiden var den här hamnen viloplats för de som bedrev handel mellan arabländerna. Och en gång kom en kapten med sin son. Sonen ser en vacker kvinna Belikiz som han faller för direkt. Även tjejen får tycke till sonen. Belikiz väntar dagligen på bergen att hennes älskade ska komma. Och han försöker vid varje tillfälle att komma. En dag då vågorna är kraftiga får far och son problem. Då säger sonen, som lärt känna området genom att han träffat sin Belikiz, att det finns en plats naturlig hamn. Pappar tror att han använder detta för att få träffa sin kärlek. Under diskussion träffar en paddel sonen och han ramlar i vattnet. Då märker pappan att vattnet blev helt still och att de är på hamnen. Och tjejen som väntar ser sin älskade drukna. Då kastar hon sig också ner från bergen. Båda dör. Därför har havet fått namnet “Ölüdeniz”, som betyder döda havet.
Det var lagom med folk tycker jag. Förmodligen för att de tar betalt vid inträdet. I området fanns även restauranger och kiosker. Vi åt sandwich med kyckling.
Vi gick till den delen av havet som kallas blå lagunen. Där är havet inte grunt alls och inga vågor. Det var med andra ord perfekta stället för Emin, som här kör sin fina Rorri-bil.

ölüdeniz_battur
Emin ville jättegärna åka i delfinbåtarna, som är trampcykel båtar. Vi cyklade i dem i en timme och utforskade området. Verkligen en avslappnande omgivning. På kvällen gick vi runt i staden och köpte med oss färska grönsaker och bröd för att äta i rummet.


Share/Bookmark Read more…

Semester

sommar


Jag är på semester och det är anledningen till att det är lite lugnt här. Jag har med mig datorn och kommer lägga upp texter och bilder från semestern. Kommer först att vara i Fethiye, sedan i Side och Ürgüp som är mina föräldrars hemstad. På bilden Emin från hans första semester.

Ha en bra semester och Njuuut! Sommaren är kort… 🙂


Share/Bookmark Read more…

Linsbullar (Mecimekli köfte)


Ingredienser, ca. 40 st
4 dl röda linser
2 dl småkornig bulgur
6 dl vatten
2 st gul lök
1 dl rapsolja
2 msk tomatpuré
3-4 st finhackad salladslök
1 knippe finhackad persilja
1 dl saft av citron
Salt, torkad mynta, turkisk rödpeppar

Gör så här
Skölj linserna väl. Häll upp i en kastrull med vatten och koka upp tills linserna mjuknat. Ta av från värmen och lägg i bulgur och stäng locket. Vänta tills bulgurn sväller.
Under tiden kan du göra såsen genom att skala och finhacka löken. Bryn dem i olja tills de får färg. Tillsätt nu purén och blanda. Häll över såsen medans den är varm i kastrullen med bulgur och linserna. Blanda ordentligt. Konsistensen får inte vara för torr, tillsätt då mer olja. Eller om den är för lös kan man tillsätta lite mer bulgur. Låt massan svalna. Tillsätt sedan de finhackade gröna, citronsaften och kryddorna. Blanda lätt med handen och forma ihop till avlånga bullar.


Share/Bookmark Read more…

Tävla med Kelda

kelda

Nu är det dags igen att tävla med Kelda. Den här gången skulle jag vilja veta ditt bästa grilltips. Lämna en kommentar eller maila på Mezehouse45@hotmail.com. Tävlingen pågår tom. 14 juli 2010.
1:a pris Två Kelda skålar
2-3:e pris Kelda T-shirt eller Topp


Share/Bookmark Read more…

Prinsessmingel med Gräddårta & Pinnociotårta

graddtarta2

Gräddtårtan är gjord på färdig tårtbotten, vaniljkräm, massor med grädde och jordgubbar. Lätt som en plätt!
graddtarta
Hemma hos Elin på prinssesmingel i lördags. Vi bjöds på buffémat, ostbricka och bubbel. Alla grannar och bekanta var samlade. Vi tog med oss tårtor. Bakom Emin ser ni att TV:n är på och vi kunde inte lämna den med blicken för en sekund. Tänk att jag blev alldeles tårögd när vigseln ägde rum. Och sen när kungen och Daniel höll tal på middan. Ett underbart bröllop. Må de leva lyckliga i alla sina dagar. Precis som i sagor. 🙂
pinniciotarta

Pinnociotårtan med inspiration från Kalasgott.se

Ingredienser, 1 tårta
Botten
75 g rumsvarmt Smör
2 dl Strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Maräng
5 äggvitor
2 dl strösocker

Fyllning
3 dl Lemon Curd
4 dl Vispgrädde som vispas lätt
300g färska hallon

Gör så här
Vispa smör och socker fluffigt. Vispa ner en äggulorna en i taget. Lägg i mjölken. Tillsätt mjölet, bakpulveret och vaniljsockret. Bred ut smeten på en bakplåtspapperklädd långpanna och ställ åt sidan. Vispa äggvitorna med sockret till en styv maräng. Bred ut marängen ovanpå tårtbottnen. Grädda i nedre delen av ugnen i 140 grader, ca 20-25 minuter. Låt kakan svalna. Bred ut lemon curden och den lättvispade grädden ovanpå marängen och strö över hallonen.


Share/Bookmark Read more…

Turkisk pizza (Lahmacun)

lahmacun


Den här turkiska pizzan kallas Lahmacun. Man baka ut den riktigt riktigt tunn och har den väldigt kort tid i ugnen så att det inte bränns. Man äter den tillsammans med skivad lök med örtkryddan “sumak” på.

Ingredienser
1 pkt jäst
2,5 dl mjölk
2,5 dl vatten
6 msk olja
2 tsk salt
ca. 10-12 dl vetemjöl

Fyllning
500 g köttfärs nöt
2 dl persilja
2 st gullök
3 msk olja
2 dl tomapuré
salt, peppar, rödpeppar

Gör så här
Lös upp jäst i ljummen mjölk och vatten. Tillsätt salt, olja och mjöl. Baka ihop till en deg. Jäs i ca. 30 min.
Under tiden kan du göra fyllningen. Stek purén i olja. Tillsätt lök och bryn tills den får färg. Rör sist i färs och kryddor och blanda ihop.
Dela upp degen i runda bollar. Kavla ut dem till runda tunna pizzor och fyll med fyllningen. Var noga att stryka med tomatsåsen på kanterna så att de inte bränns i ugnen sedan. Grädda i ugnen på 275 grader i ca 5-6 min. Ta ut dem så fort de fått lite färg.


Share/Bookmark Read more…

Somrig Pavlovatårta

pavlova


pavlova2

Har man grädde och jordgubbar hemma så är den här tårtan enkel att svänga ihop. Själv gillar jag marängtårta mer än tårta på sockerkaksbotten. Det känns mycket lättare och smälter lätt i mun.

På lördag är det dags för det Kungliga Bröllopet i Stockholm. Är bjuden på “prinssesmingel” hos Elin, där vi ska titta på bröllopet på TV. Är det någon som ska åka in till stan?


Ingredienser, 4-6 bitar
4 äggvitor
2 dl socker
1 msk maizena

Garnering
Grädde
Lemon curd
Jordgubbar

Gör så här

1.Sätt ugnen på 150 °C. Vispa äggvitorna i en torr, ren och helst rundbottnad skål till hårt fast skum.
2.Blanda socker och maizena. Vänd ner blandningen i vitorna. Rör inte för mycket.
3.Bre ut smeten i en välsmord, rund form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter.
4.Grädda bottnen på galler i nedre delen av ugnen ca 1 1/4 timme. Låt bottnen kallna. Lossa kanten på formen försiktigt och därefter bottenplattan.
5.Vispa grädden tjock. Bre först lemon curd och sen grädden över bottnen. Garnera med jordgubbar.


Share/Bookmark Read more…

Seabream (Cupra)

sea-bream


Den här säsongen blir det antingen grillat, sandwich, sallader eller äta på uteserveringar. 🙂 Häromdagen grillade vi favoritfisken Seabream. Den innehåller väldigt mycket vitt kött och är lite mildare i smaken. Till den åt vi auberginesallad. Till efterätt önskade Emin sig banan och choklad, så det blev hajkbanan på grillen. 🙂

Ingredienser, 2 personer
2 st a 800 g Seabream (Cupra på turkiska)
Citronpeppar, salt

Gör så här
Rensa fisken, men behåll huvudet. Skölj fisken. Skär ett par skåror i fisken över ryggen med en vass kniv. Krydda med citronpeppar och mycket salt. Låt vila ca. 15 min. Grilla först ena sidan, och sedan andra. Servera med grillade grönsaker och sallad.


Share/Bookmark Read more…

Sultanens rätt (Hünkar begendi)

begendi


Aubergine är min favorit och även en planta som används mycket i det turkiska köket. Hünkar begendi heter den här rätten och namnet kommer ifrån att sultanen ville ha en god rätt. Efter många rätter blev han fast vid den här. Och jag förstår honom. Auberginen blir så len och mjuk i gomen att jag inte kan låta bli att äta upp allt.

begendi2

Ingredienser, 2-4 personer

250 g grytbitar av nöt
3 msk rapsolja
1 st gullök
1/2 msk tomatpuré
1 tärnad tomat
1,5 dl vatten
salt, peppar

Auberginemos
2-3 st aubergine
3 msk rapsolja eller smör
1 msk mjöl
1 dl riven ost
0,75 dl mjölk
1 tsk salt

Gör så här
Bryn köttbitarna utan lock i olja tills vattnet sugs upp. Lägg i löken och bryn tills de får färg. Blanda i purén och kryddorna. Lägg sist i de tärnade tomaterna och vattnet. Låt det puttra på låg värme i cirka 40 minuter tills köttet är mjukt.

Under tiden grilla de sköljda auberginerna i ugn i cirka 30 minuter. Test: Går det att stoppa i en gaffel lätt är dem mjuka inuti. Ta ut och ta bort skalet. Hacka i små bitar.
Bryn mjöl i olja på låg värme tills det får färg. Lägg i auberginerna och vispa lätt. Blanda i mjölk, salt och osten. Vispa lätt tills mjölken sugs upp och auberginemoset tjocknar. Häll upp moset på ett avlångt fat och lägg sedan över köttgrytan. Smaklig måltid.


Share/Bookmark Read more…

Sandys Ceasarsallad inte Ceasarsallad!

Idag åt jag med två vänner på Sandys på Drottningsgatan. Det var jättemysigt i lokalen och personalen var väldigt trevliga. Däremot så var salladen jag beställde inte en Ceasarsallad. Den bestod av kyckling, krispsallad, majs, krutonger och tsiatsiki. Vad jag vet så består en Ceasarsallad av kyckling, romansallad, parmesan, krutonger och en speciell sås. Inte tsiatsiki! Vad tycker ni, ska man få kalla det Ceasarsallad när det inte är det? Själv blev jag besviken när jag inte fick min Ceasarsallad.


Share/Bookmark Read more…

Söt bakelse (Revani)

revani


Här kommer äntligen receptet på revani som efterfrågades av en läsare. Den här bakelsen är väldigt söt, därför passar det bra att servera grädde och té till.

Följer ni VM? Det är tråkigt att Sverige inte är med, men det är kul att följa sporten på tv ändå. Till exempel så är det ett oförglömligt ögonblick när Englands målvakt inte kunde fånga bollen. Att Tyskland vann med så stor skillnad gjorde matchen helt utan spänning. Och att Italien inte vann igår. Idag spelar Brasilien-Nordkorea på kvällen. Här kan ni följa hela tv-tablån för VM.

Ingredienser, ca 30 bitar
4 st ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 dl rapsolja
2 dl mannagryn (İrmik)
2 dl yoghurt
1 dl finhackade valnötter
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 dl ströbröd
2 tsk vaniljsocker

Sockerlag
8 dl socker
8 dl vatten
3-4 droppar citron

Gör så här
Vispa ägg och socker. Rör i resten av ingredienserna. Häll i smord fyrkantig form. Baka i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 20-25 min tills den får färg. Låt svalna.
Under tiden koka vatten och socker tills det blir tjockt i ca 15 min. Häll sockerlagen över revanin. Servera med grädde.


Share/Bookmark Read more…

Frukttårta i geléSom jag tidigare har nämnt hade vi mellan åren 2004-2008 egna konditorier i Stockholm. Snart är det ju också bröllop i Stockholm och då äts en mycket speciell tårta. Till ära för detta tänkte jag den här veckan visa upp några tårtor från den tiden här på bloggen. Jag börjar med fruktårtan. Recepten är tagna med viss ändring från “Sju sorters kakor”, då de riktiga recepten är så krångliga för bagerier. 🙂

Ingredienser
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning 1
1 dl hallonsylt

Fyllning 2
Vaniljkräm

Garnering
Frukt
30 g nötspån

Gör gelé enl. anvisning på Dr. Oetker gelatinpulver

Gör så här
Smörj och bröa en form, ca 26 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Häll den i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan kallna. Dela i tre.
Bred sylt på den första lagret. På det andra lagret bred på 2/3 av vaniljkrämen. Bred med resten av krämen ovanpå och runtom kanten på tårtan. Strö nötspån runtom kanten. Garnera med frukten. Och sist på med geléet över frukten. Ställ tårtan kallt tills geléet stelnat.


Share/Bookmark Read more…

Smörgåstårta till sommarens fester


Vi har tidigare haft eget konditori och Ismail har lärt sig ett och annat av vår konditor. Därför fick han på vår fest göra smörgåstårtan. Här följer receptet. Jag har sagt till honom att vi ska göra chokladbiskvier ihop någon dag också, men just nu är det så mycket så vi har inte hunnit.

Ingredienser, 1 tårta med 4 våningar
landgångsbröd (finns hos Axfood) el. formbröd
2 l lättmajonäs
1 l creme fraische
2 msk hackad dill
1 msk citronpeppar
1 msk vitpeppar
1 st hackad röd paprika
150 g hackad gravad lax
250 g räkor
2 tsk salt
1 st citronsaft

Garnering
räkor, lax, rom, rädisa, paprika, ägg, citron, gurka, dill färsk, grönsallad

Gör så här
Blanda creme fraische och majonäs. Spara runt 3 dl till slutet. Lägg i resten av ingredienserna.
Börja med att lägga ut brödskivor på ett underlägg. Lägg på första lagret av fyllningen ocg fortsätt på samma sätt i 4 våningar. Stryk nu med den fyllning som du sparat på kanterna och ovanpå. Låt vila i kyl täckt med plastfolie i minst 1 dag.
Garnera med gurkskivor på kanterna. Ovanpå hade vi rödfärgad sallad. Paprikaskivor i ring och i den gravad lax. Och använd resten efter din fantasi.


Share/Bookmark Read more…

Små formkaks tårtor

formar


Blev bjuden på dessa härligheter hos min granne Feride. Receptet är från “Sju sorters kakor”. Idag blir det hemmadag och städa på vinden och balkongen. Vad ska ni göra?

Ingredienser, ca. 40 st
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1 dm maizenamjöl
200 g smör
2 msk sirap

Blanda samman de torra ingredienserna. Hacka i smöret och tillsätt sirapen. Arbeta hastigt ihop degen. Tryck ut degen ganska tunt i hjärtformade välsmorda bakelseformar av metall. Ställ formarna på en plåt. Grädda mitt i ugnen ca 7 min. Låt formarna svalna lite och knacka sedan försiktigt ur kakorna. Fyll med valfri fyllning ex. vaniljkräm, grädde.


Share/Bookmark Read more…

Fullt ös

Anledningen till att jag inte har hunnit uppdatera lika mycket på sistone är att jag har haft fullt ös. Men imorgon kommer jag med nya recept.

rosengard
Citykväll och piknick på gården med mina grannar.


Share/Bookmark Read more…

En dag i Uppsala

Mediha är en tjej med energi och lugn på samma gång. Hon gör saker och är aktiv. Men samtidigt är hon väldigt lugn och skön. Fast det är ju inte så konstigt om man tittar på hennes mamma som är omtyckt av alla i hennes omgivning. Jag och mamma fick äran att ägna en dag i Uppsala med dem, eftersom Mediha läser Juridiklinjen där och bor där nu. Först blev vi bjudna på en jättegod chokladkaka i hennes studentlägenhet. Och sedan shoppade vi loss allihopp i Uppsala centrum och sedan även i Gränby. När vi var nöjda med shoppingen satt vi och åt pastasallad på cafeét Unico. Här hade dem konceptet att man plockar 5 olika ingredienser till salladen. Jag valde paprika, pasta, kyckling, advocado och soltorkade tomater. Sedan toppade dem salladen med en honungsmelon. Mums så gott det var. Det här konceptet fanns också i New York i varje hörna nästan, men i Stockholm har jag inte stött på någon. Om ni vet ett bra ställe så tipsa mig snälla!
Här sitter vi i solen och njuter av salladen.
Här inne i Meddis lägenhet som var så fint möblerat.

Och här är receptet på hennes goda chokladkaka.


Share/Bookmark Read more…

Test av Folkets Bröllopstårta på P4

Mia Öhrn, Jag, Sebastien Boudet. Till höger de goda macaroonsen jag fick från Sebastien.

Här är vi redo att smaka på tårtorna. 🙂

Morgnar är verkligen inte min grej, men när jag tillfrågades om att testa tårtor så tänkte jag inte en sekund. 🙂 Kvart i åtta träffas vi utanför Kafe Kajak för en disskusion om Folkets Bröllopstårta på P4. Jag får skjuts av Ismail till Västerbroplan, men därifrån vet jag inte var kafeét ligger. Jag börjar springa runt i Rålambshovsparken och frågar en dam om vägen. Till slut kommer jag fram och där sitter Sebastian Boudet, konditoriägare/bloggare och Mia Öhrn, matskribent/konditor/bloggare. Kort därefter kommer även programledaren Åsa Maj Jonzon som har med sig Folkets Bröllopstårta. Hon har med sig tre olika tårtor. En från ett storköp som inte ens innehöll hallonsylt, en från ett välkänt bageri som var väldigt torr och innehöll inte något crisp och så en tredje som vi alla var eniga om att den smakade bäst och besvarade förväntningarna. Emellanåt småpratade vi om helt andra saker, bla om surdeg, turkisk hälsosam mat och om tillsatser i mat. Det var verkligen riktigt trevligt att få vara med två professionella konditorer och höra om deras diskussioner. Då jag berättade att tårtkulturen inte är så stark i Turkiet föreslog Mia att man skulle kunna öppna ett svenskt bageri i Turkiet och ja det kanske inte är så tokigt. 🙂 Vad tror ni?

Här kan ni höra klippet.


Share/Bookmark Read more…

Paradisets lustgård: Rosendals trädgård

djurgarden

Att stiga in i Rosendals trädgård är som att komma till paradisets lustgårdar. Rosendals trädgård ligger på Djurgården i Stockholm. Det är grönt och stilla. Här odlas ekologiska plantor, blommor och kryddor. I en av växthusen finns cafeét med massor av gott på menyn. Det absolut bästa här är alla äppelträden som man kan sitta under och njuta av solens strålar. Vi tog båda varsin ostmacka med druvjuice. Och en morotskaka till kaffet som smakade riktigt gott. Jag kan verkligen rekkomendera en visit hit. Jag kommer definitivt att återvända.
rosendal3
Brödet var väldigt luftigt med pumpafrön och rosmarin. På äppelträden satt söta skyltar.
rosendal1
Blommor och växter för försäljning.
rosendal2
Massor med goda bakelser och kakor från cafeét. Emin sprang omkring bland träden och hade väldigt roligt.


Share/Bookmark Read more…

Smaka på Stockholm på Kungsan

smalasthlm

På Kungsträdgården är det fullt med folk nu under helgen. Stockholms största folkfest “Smaka på Stockholm”, med mat i fokus är på plats. Varje år kommer mellan 350.000-500.000 besökare till evenemanget. Det fanns massor med goda maträtter och även annat gott. Så passa på och besök om du kan.

Därifrån gick jag också in på Mio och tittade efter det här matbordet. Vi har ett ganska litet kök, men ibland vill jag bjuda över folk på middag. Då kan det vara bra med ett klaffbord. Vad tycker ni, är den snygg?

Och mot kvällen firade vi Josipas 30-årsdag med Kroatisk folkdans och snacks. Mycket trevlig dag. 🙂 Hoppas ni också haft en trevlig dag.


Share/Bookmark Read more…

Stockholm marathon på två timmar

maraton

Lite update från Stockholm. 🙂 Idag lördag var det Stockholm Marathon. Vädret var väldigt lagom för dem som sprang tror jag, då det inte var för varmt och inte regnade. Att jogga är en träningsform jag själv gillar väldigt mycket, eftersom man kan springa ute och få frisk luft samtidigt. Det är en väldigt avslappnande träningsform för mig. Tänk på att vi själva beslutar hur vi vill må genom att tänka på vad vi stoppar i oss och genom att träna. Bara man kommer igång brukar det gå bra. Börja med en rask promenad och öka stegvis tempot. Stockholm Marathon startade år 1979 och vissa deltagare har varit med i 32 år i rad. I år var det ca. 20 000 deltagare och den kenyanske vinnaren Jospeh Lagat trampade in efter ca. 2 timmar. Helt otroligt.


Share/Bookmark Read more…

Oemotståndliga snickersrutorDem här snickersrutorna blev jag bjuden på första gången hos min vän Elin. Efter det har dem blivit en stor favorit för den goda smaken och för att den är enkel att göra. Många av er har säkert redan bakat denna. Om inte så gör det! Idag ska vi åka till Ikea.

Ingredienser, ca 30-40 bitar
350 g jordnötssmör, 1 burk
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 liter rice krispies
1 dl kokosflingor
300 g mörk choklad, i bitar

Gör så här
Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna eller form, 20×25 centimeter. Blanda jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull och låt det nästan koka upp på svag värme medan du rör om. Ta kastrullen från värmen och rör i rice krispies samt kokosflingor. Du måste röra ordentligt för att få ihop smeten, blandningen blir ganska torr.
Bred ut smeten i ett jämnt lager i långpannan. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Bred ut den smälta chokladen över hela kakan. Ställ långpannan kallt i minst 30 minuter. Skär i fyrkanter med en vass kniv.


Share/Bookmark Read more…

Gräddig kycklingpajDen här veckan har varit riktigt full och fortsätter att vara det. I onsdags bjöd en av mina grannar på piknick, igår hade vi knytkalas på dagis, idag ska jag på studentmottagning och imorgon är jag bjuden på 30-års kalas. Men här kommer ett recept på ett supersmarrig kycklingpaj. Du kommer inte att bli besviken.

Ingredienser
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
150 g margarin eller smör
2-3 msk vatten

Fyllning:
1 stekt eller färdiggrillad kyckling
1 stor purjolök
1 röd paprika
100 gr champinjoner
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 ½ dl matlagningsgrädde
Salt, Peppar

Gör så här
Blanda samman pajdegen, låt vila 30 min i kylskåp. Skär kyckling i småbitar. Skiva purjolöken, paprika och champinjonerna. Fräs svamp, purjolök och paprika i smöret. Strö på vetemjölet och rör om. Späd med grädde. Krydda med salt, peppar. Koka i ca 5 minuter.
Tryck ut pajdegen i en pajform ca 23 cm i diameter.
Nagga botten med en gaffel. Förgrädda i ca 10 minuter 200 grader.
Blanda ner kycklingköttet i stuvningen. Häll i pajskalet. Grädda i 200 grader i 20 min.
Smaklig måltid.


Share/Bookmark Read more…

Hjälpkonvoj mot Gaza stoppades av Israel

Idag tänkte jag blogga om något helt annat än matrecept. Nämligen om människor i Gaza som svälter. Och världen tittar bara på.
Sex båtar med aktivister åker dit för att hjälpa med förnödenheter. Och vad gör den israeliska militären? Jo, tidigt i måndags bordar de sex skeppen i “Frihetsflottan”. Totalt finns 11 svenskar med, bla Henning Mankell, Mattias Gardell och Mehmet Kaplan. Det här är en viktig punkt i historien i konflikten. Det ska bli intresannt att följa hur det hela utvecklas.

Läs mer:
Mehmet Kaplan: De bettede sig som pirater (DN)

Recep Tayip Erdogans tal


Share/Bookmark Read more…

Gräddig lax på spenatbädd


Den här rätten har jag velat göra länge, och till slut blev det av. Jag tyckte att den blev god, och enkel är den att göra också.
Igår satt jag i solen med mina bästa grannar. Och sedan var vi hos min brorsdotter Irem Ada.

Ingredienser, 4 personer
1 msk olja
400 gram spenat , färsk
ca 400 g laxfilé
3 dl matlagningsgrädde
Salt, citronpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en rymlig ugnssäker form och häll olja i botten. Skölj spenaten och ta bort de grövsta stjälkarna. Låt spenaten rinna av och lägg den i formen. Lägg laxen ovanpå spenaten. Strö over salt och citronpeppar. Häll matlagningsgrädden över spenaten. Låt den stå i ugnen ca 15 minuter. Servera med ris.


Share/Bookmark Read more…

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP