Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vinn “Vinterns söta”Nu kör jag en egen tävling för den nya layouten på bloggen! Vill du vinna boken “Vinterns Söta” skicka en kommentar på vad du tycker är bra med bloggen och vad som kan bli bättre på Mezehouse45@hotmail.com. Har du en blogg och länkar hit om tävligen får en extra lott, men meddela mig gärna om att du gjort det så att jag vet. Tävlingen avslutas den 23 april 2010.


Share/Bookmark Read more…

FotobokBeställde för ett tag sedan fotoböcker från två olika leverantörer. Ett på mina semesterbilder från myphotobook och ett från iPhoto från Mac:en. Det finns oftast ett program som man laddar ner, väljer antal sidor, layout, etc och sätter ihop boken och skickar en beställning. Layouten på iPhoto var klart bättre. Däremot var den ju också mycket dyrare. Jag har tänkt att jag ska göra en egen kokbok som fotobok också. Kan ju vara bra att ha en samling över sina egna bästa recept 🙂 Har ni testat fotobok och i sådana fall vilken leverantör? Blev ni nöjda?


Share/Bookmark Read more…

Runda piroger med ostfyllningNu fyller jag frysen med piroger. Alltid bra att ha om jag får oväntat besök. 🙂 Men egentligen är det förberedelse för E´s kalas. Det kommer bli en för släkten och en för dagiskompisar. Och medan jag bakar passar E på att busa och gömma sig. 🙂

Ingredienser
2 paket jäst
4 dl standardmjölk
1,5 dl solrosolja
3 msk turkisk yoghurt
1 msk strösocker
ca 15 dl vetemjöl
Salt

Fyllning
Riven hushållsost

Pensling
2 ägg, riven ost

Gör så här
1 Smula jästen i en stor skål. Värm mjölken till 37C och häll i skålen. Lös upp jästen ordentligt.
2 Tillsätt de övriga ingredienserna. Jobba ihop degen och använd mjöl tills det blir en deg. Låt jäsa under bakduk ca 40 min.
3 Under tiden kan du göra fyllningen. Riv ost.
4 Sätt ugnen på 240 C. Ta degen och dela den i 30 bitar. Sedan tar du varje degbit och rullar den till en bulle och plattar ut med händerna till en cirkel. Fyll den och nyp ihop till en boll. Platta ut lite lätt med handen. Lägg över pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö över ost. Låt jäsa ca 15 min. Och in i ugnen ca 10 min tills de får färg.


Share/Bookmark Read more…

Nybakade baguetter till helgfrukostJag gjorde minibaguetter i helgen och de blev jättegoda. Så ropar E på mig och jag ser att han sitter i en kartong. Tror ni han är trött på allt bakande? Vill han flytta hemifrån? 🙂

Ingredienser
Deg 1 (Surdeg):
5 g (1/10 pkt) färsk jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special

Deg 2:
15 g färsk jäst 1/4 paket
3 dl kallt vatten
1 sats surdeg (se recept ovan)
1 msk salt
1 msk strösocker
8.5 dl vetemjöl special
vatten till pensling
flingsalt och sesamfrö att strö över baguetterna.

1. Deg 1 (surdeg): Smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten.
2. Tillsätt vetemjöl special och rör till en lös deg. Täck bunken med plastfilm och jäs degen i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.
3. Deg 2: Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om.
4. Tillsätt surdegen, salt och strösocker och sist vetemjöl special tills degen går ihop. Knåda degen i degblandare på låg hastighet i cirka 15 minuter.
5. Jäs den i bunken under bakduk, i cirka 1,5 timme.
6. Sätt ugnen på 240 grader.
7. Dela degen i fyra och tryck försiktigt ut varje bit med fingrarna till en rektangel.
8. Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa till ändarna. Lägg sedan baguetterna med skarven nedåt på en baguetteplåt (eller vanlig plåt) och låt dem jäsa i cirka 1 timme till dubbel storlek.
9. Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.
10. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.
11. Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan bakduk.
12. Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.
13. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.
14. Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan bakduk.


Share/Bookmark Read more…

Minipiroger med köttfärsfyllningIgår var jag hemma hos en vän som bjöd på massor. Det som gjorde stort intryck på mig var miniversionen av piroger. Jag tog hjälp av min köksmaskin och bakade minipiroger. Så smidigt det gick. Kan verkligen rekommendera alla att köpa en kökshjälp om man bakar ofta. Det finns modeller från 1000 kr till 7000 kronor. 🙂 Jag fick också en jättefinblombukett i present, men den kom lite senare eftersom vi inte kunde vara hemma när det skulle leverera den i veckan. Så dem kom i fredags. 🙂 Tack T.

Ingredienser, 30 st
2 paket jäst
4 dl standardmjölk
1,5 dl solrosolja
3 msk turkisk yoghurt
1 msk strösocker
ca 15 dl vetemjöl
1/2 msk salt

Fyllning
1 st gullök
3 msk olja
100 g köttfärs
1 knippe persilja
1/2 msk tomatpuré
1/2 dl vatten

Pensling
1 uppvispad äggula, Nigella frö kallad “svart kummin” (Cörek otu)

Gör så här
1 Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37C och häll i skålen. Lös upp jästen ordentligt.
2 Tillsätt resten av de övriga ingredienserna. Jobba ihop degen och använd mjöl tills det blir en deg. Låt jäsa under bakduk ca 40 min.
3 Under tiden kan du göra fyllningen. Bryn lök i olja tills den blir mjuk. Tillsätt köttfärsen och bryn tills den får färg. Tillsätt purén och vatten och rör ihop ca 5 min. Låt svalna.
4 Sätt ugnen på 240 C. Ta degen och dela den i ca. 30 bitar. Sedan tar du varje degbit och rullar den till en bulle och plattar ut med händerna till en oval rektangel. Fyll den med fyllningen och stäng igen. Blöt med lite vatten vid kanterna för att få bättre fäste. Lägg över pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med äggula och strö över frön. Låt jäsa ca 15 min. Och in i ugnen ca. 10 min tills de får färg.


Share/Bookmark Read more…

Solskenskaka till kvällsteétJag är ett riktigt kakmonster. Syltkakorna från ballerina är en av favoriterna. Men egentligen är det så enkelt att göra hemma själv och så mycket godare. Kakorna är mycket mjukare och sprödare. Och det bästa av allt är att man kan bestämma smaken själv. Den här gången blev det en syltkaka med hallonsylt, en med lemon curd och den sista med kardemummasocker. Min favorit är lemon curd kakan, som jag kallar solskenskakan. Har ni någon favorit smaksättning?

PS. Visst är kakfatet i hjärtform sött. Jag köpte den från Indiska. Kakburken är från Åhléns.

Ingredienser, 50 st
200 g smör
3/4 dl strösocker

1 äggula

1 krm bakpulver

1 tsk vaniljsocker

4 1/2-5 dl vetemjöl

Hallonsylt, lemon curd, kardemumma&socker

Gör så här
1. Mixa ihop smör och socker, rör ner äggulan.
2. Rör sist ner bakpulver och vanilj blandat med mjöl till en smidig deg. Lägg den i plastfilm i kylen 1 timme.
3. Rulla ut två rullar cirka 4 cm tjocka. Skiva degen, forma runda kakor, lägg på plåt med bakpapper.
4. Tryck en fördjupning i varje kaka och klicka i sylt/ lemon curd. För kardemummakakan tryck med en gaffel på, pensla med ägg och strö över kardemummasocker. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 8-10 minuter.


Share/Bookmark Read more…

Mammas våfflorÄntligen har jag ätit min våffla hos mamma. En dag senare men men…lika god var den för det 🙂 Vi såg Shutter Island på bio idag förresten. Fattade ni slutet? Önskar er en trevlig helg. Och glöm inte av att njuta av stunden. Kramar.

Ingredienser, 8 st
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk
3 ägg
100 g smält smör

Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och hälften av mjölken till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken, äggen och det smälta, avsvalnande fettet.
Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen med lite smält fett och lägg på 1 dl smet. Grädda våfflorna gulbruna. Servera med sylt&grädde.


Share/Bookmark Read more…

Kåldolma (Lahana dolma)När E var sjuk i början av veckan var mamma här och hjälpte till. Vi fyllde kåldolmar tillsammans. Ni känner väl till historien om hur den kom till Sverige. Med hjälp av Karl den 12:e, som vid sin vistelse i Turkiet föll för rätten och tog med den hem till Sverige.
I början av den här veckan var jag också på en föreläsning om kvinnodagen med Alexandra Pascaladiou. Hon hade med sig sin kokbok “Min feta stora grekiska kokbok” som jag köpte av henne och vi tog ett foto ihop. Ska lägga upp den så fort jag fått bilden av den som tog den 🙂 Och jag måste bara säga att hon live är så varm och skön. Hon fick oss i publiken att skratta hela tiden och känna igen oss. Men det viktigaste av allt lyckades hon ge oss kraft och tro på att kämpa i livet. Här är hennes blogg http://metrobloggen.se/pascalidou

Kåldolma, 6 personer
2 kg turkisk vitkål (På bilden. Finns i affärer med utländsk sortiment)
1 liter vatten
2 msk olja
4 dl vatten

Fyllning
4 msk olja
2 st gullök
1 köttbuljong
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1/2 tsk peppar
5 dl vatten
5 dl jasminris
1 dl bulgur

Gör så här
Börja med fyllningen. Bryn lök tills den mjuknar. Lägg i tomatpurén, buljong och kryddor och rör om. Häll sedan i vattnet och rör om på medelvärme tills purén har lösts upp. Tillsätt sist i riset och bulgur och koka i ca. 8-10 min tills vattnet har sugits upp. Låt svalna. OBS. Riset ska vara lite hårt eftersom det ska in i ugnen sedan.
Vid sidan av koka vattnet. Dela vitkålen i blad och lägg i vattnet. När det mjuknat ta upp och lägg upp på ett fat. Ta nu blad för blad (om de är för stora dela på hälften) och lägg ris och rulla ihop till en kåldolma. Lägg kåldolman i en ugnsfast form och häll över 2 msk olja och 4 dl vatten. Lägg in i ugnen som är 220 grader varm. När vattnet kokat sänk till 180 grader och laga i 1 och halv timme. I slutet kan du göra en sås med lite olja, tomatpuré och vatten som du rör ihop och häller över dolman. Lägger in i ugnen i 5-10 min till. Klar.


Share/Bookmark Read more…

Hipp hipp hurra…Japp idag fyllde jag 31 år och blev uppvaktad av familj och nära. Fick jättefina presenter. En Canon Ixus kompaktkamera som jag kan ha med mig istället för systemkameran, kokböcker så klart och köksartiklar 🙂 Men det bästa var ju den fina tårtan från I. 🙂 Här kommer receptet. Bild på mig från min 30-års födelsedag från förra året då det var lite mer pompa och ståt. 🙂 I år blev det en mer lugnare variant med mina nära. Emin fick också beskedet halsfluss idag så han mår tyvärr inte så bra 🙁 har börjat med antibiotika så han är snart frisk. Kram till er alla. 🙂

Ingredienser, 1 tårta 12 bitar
1 Tårtbotten
1 pkt vaniljpulver Dr Oetker el. 2 dl vaniljkräm
5 dl grädde
Marsipanlock
Hallonsylt

Garnering: Florsocker och strössel el. valfri

Gör så här
Vispa vaniiljpulver med mjölk enl. beskrivning på förpackning och låt vila i ca. 20 min i kylskåp. (Om du använder vaniljkräm gäller detsamma.)
På första botten använd endast vaniljkräm. Lägg sedan andra botten som du stryker på hallonsylt och sedan mycket grädde som du formar ovalt. Lägg på sista botten försiktigt. Med hjälp av en slickepott gör en ovalform av lite grädde ovanpå och kanterna. Detta för att locket ska fästa bra och att du ska kunna skiva tårtan enklare. Lägg på marsipanen och gnid in kanterna med handen. Skiva bort marsipan från nederkanterna. För att få strösslet att fästa bättre kan du använda lite grädde på marsipanen. Låt stå kallt i kylskåp i ca 5 min. Garnera med florsocker och låt stå kallt i min 60 min.
Tips. Du kan använda mittbotten högst upp för att den är mjukare och lättare att forma ovalt.


Share/Bookmark Read more…

Gästbloggare: Mammas bröd
Häromdagen hade mamma gjort ett jättegott bröd. Receptet ska ni följa om ni är van med bakning då det är lite höftat från henne. 🙂

Ingredienser
1 dl vetekross
1 dl linfrö
1 dl solros
1 dl havregryn
1 jäst
2 dl rågmjöl
2 dl lantmjöl
12 dl vetemjöl
salt
5-6 dl vatten
½dl sirap

Gör så här
Blanda vetekross, linfrö, solros, havregryn i en skål med ljummet vatten i ca. 2 timmar.
Lägg i jäst, salt, sirap och lös upp jästen i skålen. Tillsätt mjöl tills det blir en deg konsistens.
Låt jäsa i 30 min. Sätt på ugnen till 180 grader och grädda i ugn tills de får färg.


Share/Bookmark Read more…

Cupcakes till barnkalasVilken morgon det blev i lördags. Jag gjorde cupcakes med Leilas recept och fyllde muffinsformarna till hälften. Ändå vällde några över och jag blev så besviken. Ska kanske införskaffa mig en muffinsplåtform för att få dem höga och fina som jag hade fanatiserat att de liksom skulle bli bara så där. 🙂 Jag satte i non stop godisar på den rosa frostingen och av barnen blev den i alla fall godkännt. Alla ville ha de rosa cupcakesen även killarna 🙂 Dock glömde jag fota den när jag satt i non stop godisarna, men ni får sätta dit dem i fantasin. 🙂 Dem andra muffinsarna är blåbärsmuffinsar med marängtopping.

Cupcakes, 12 st
3 ekologiska ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Skal och saft av 1 citron

Gör så här
1.Sätt ugnen på 175 grader.
2.Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3.Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
4.Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5.Blanda i rivet skal och saft av en citron.
6.Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7.Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Cream Cheese Frosting
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citronsaft
100 g philadelphia ost
Några droppar karamellfärg

1.Rör smör, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och philadelphia ost krämigt.
2.Dela upp frostingen och färga den i olika färger eller behåll den vit.
3.Bred frostingen på cupcakesen och garnera med strössel eller blommor.


Share/Bookmark Read more…

Matböcker på hyllanSå här ser det ut på min hylla i köket nu. Alla utom den turkiska kokboken är inköpt från akademibokhandeln då de hade 70% rabatt på grund av vattenskada. Kan det bli bättre. 🙂 De två första till vänster gillade jag för att det är mycket reportage och skildring av matkulturen. Ska sätta mig ner och läsa igenom dem snart. Någon som har testat några recept i böckerna och kan rekommendera dem?
Igår var en hektiskt men rolig dag för min del. På dagen var vi på barnkalas. Jag bakade cupcakes med non stop godis på. Bilder kommer sen. Sedan var jag på ett “Shower party” för en vän som ska få sitt första barn om en månad. Där fanns det cupcakes som var mycket finare än mina. Bilder kommer så fort jag fått dem av värdinnan. Ha en trevlig söndag.


Share/Bookmark Read more…

Fredagsmys med bakad potatis&r;öraNär potatisarna hemma börjar bli dåliga brukar jag köra in dem i ugnen. Jag tycker det funkar lika bra med vanliga potatisar. Till det gjorde jag lite röror och plocktallrikar. Fredagsmys 🙂

Ingredienser, 3 personer
8 medelstora potatisar mjölig

Valnötsröra
50 gr valnötter
3/4 dl olivolja
1 knippe persilja
1 msk parmesan
1/2 liten vitlöksklyfta

Fetaoströra
50 gr fetaost
3/4 dl olivolja
Turkiska krossade rödpeppar (liknar chiliflakes), mynta

Smörröra
50 gr smör
Mynta eller annan passande ört

Plocktallrikar med exempelvis majs, skivade oliver, skivad rödlök, riven ost.

Gör så här
Baka potatisarna i ugnen på 220 grader ca. 50-60 min tills de är mjuka.
Rörorna gör du genom att mixa alla ingredienser i en mixer för varje. Lägg upp i små skålar. Fixa plocktallrikar. När potatisarna är mjuka dela de på mitten och lägg i smör och riven ost. Fyll sedan på med valfri topping. Trevlig fredagskväll.


Share/Bookmark Read more…

Pasta med gröntDen här pastan är en av mina absoluta favoriter. Den känns så fräsch med allt de gröna. Och med fetaosten och valnötterna får den en alldeles egen touch. Dessutom går den att slänga ihop på någon kvart om man har allt hemma. Receptet är från Laga Lätt. Så tills körsbärsträden blommar upp tröstar jag mig med grön mat istället. 🙂

Ingredienser, 4 portioner
280 g spagetti
1 stor fänkål (ca 300g)
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 purjolök
1 påse babyspenat (80 g)
150 g fetaost
3 msk hackade valnötter
2 krm nymalen svartpeppar
citronklyftor

Gör så här
1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen, låt den rinna av i ett durkslag.
2. Ansa och skiva fänkålen tunt. Blanda fänkålen med hälften av oljan i en skål. Salta.
3. Snitta, skölj och strimla purjon. Fräs fänkål och purjon i resten av oljan. Vänd ner pastan och spenaten och låt allt bli genomvarmt.
4. Blanda pastan med fänkålen. Skär osten i bitar, tillsätt den och nötterna. Peppra och servera gärna med en citronklyfta.


Share/Bookmark Read more…

New York Blueberry CheesecakeDenna bjöds det på i helgen. Receptet är Leilas. Den blev väldigt mäktig. I gillade den mycket. Jag tyckte den var sådär.

Ingredienser, 1 kaka
Kexbotten:
300 g digestivekex
150 g smör

Cheesecakesmet:
600 g philadelphiaost
2,5 dl kesella, 10%
1 dl strösocker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 st ekologiska ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit kvalitetschoklad
1,5 dl färska blåbär (eller frysta)

Gör så här:
1 Sätt ugnen på 175 grader.
2 Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör.
3 Tryck ut kexblandningen till en botten i en teflonform med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.
4 Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna.
4 Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål.
5 Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker.
6 Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädde.
7 Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner chokladen i smeten.
8 Häll smeten över kexbottnen och strö över blåbär.
9 Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun, så att den inte blir för mörk. (Jag behövde aldrig täcka den)
10 Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter. Servera den kylskåpskall, annars blir den svår att skära.


Share/Bookmark Read more…

Söta ljuvliga MacaroonsNu var det så äntligen dags för mig att baka macaroons. Macaroons betyder visst mandeldeg. Jag hittade ett jätteenkelt recept på arlas hemsida och slapp använda godistermometer och fixa med sockerlag och allt. 🙂 Vet i och för sig inte om den blir godare då men kan dem bli godare. 🙂 Det blev supergott. Det enda var att jag inte fick så mycket rosa färg på dem som jag hade velat. Men jag får prova ha i lite mer karamellfärg. Jag har lovat att ta med mig kakor och cupcakes till ett barnkalas på lördag. Det blir definitivt macaroons. Busenkelt att göra. Aningen för söta, så jag tror jag ska minska sockermängden. Vilket vacker väder det är idag. Glöm inte att ta friskt luft. 🙂

Ingredienser, ca 35-40 macaroons
4 dl florsocker
125 g skållad och mald sötmandel
1 1/4 dl äggvita, ca 3-4 äggvitor
1/2 dl strösocker
ev 2 droppar röd karamellfärg

Tryffelkräm
1 dl grädde
0,5 dl florsocker
100 gr vit choklad

Gör så här Sätt ugnen på 150˚C. Sikta ner florsocker och mandel i en bunke. I en annan bunke: Vispa äggvitan med en elvisp, först på låg hastighet, öka efter hand. Tillsätt strösockret, vispa till en fast marängsmet. Det tar ca 5 minuter. Testa genom att vända bunken upp och ner, stannar marängen kvar är den färdig. Häll i de torra ingredienserna i marängen och blanda varsamt. Spritsa, eller klicka ut med två teskedar, ca 40 klickar stora som femkronor på plåt med bakplåtspapper. Jag fick ut till 2 plåtar. Låt kakorna vila ca 30 minuter på plåten, vilan gör att dom inte spricker i ugnen. Baka i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter. Kakorna ska vara lite mjuka i mitten. Dra av bakplåtspappret från plåten till köksbänken, direkt när kakorna kommit ur ugnen. Låt kakorna kallna. Fyll kakorna med fyllningen och sätt ihop dem till söta små macaroons.

Tryffelkräm: Värm grädde med florsocker. Lägg i finhackad choklad och blanda till en slät kräm. Låt det kallna.


Share/Bookmark Read more…

Nyttigt fullkornsbrödEtt nyttigt och annorlunda bröd. Dock gillar jag valnötsbröden mer. Men oavsett vilket bröd det är, så finns det inget bättre än smält smör på nybakade varma mackor. Mums. Såg ni melodifestivalen förresten? Tyckte ni att rätt låt vann? Jag tyckte att det fanns många bra låtar och Anna är väldigt speciell och duktig. Hon förtjänar vinsten.

Ingredienser, 2 limpor
25 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
1 msk mörk sirap
2 tsk salt
6-7 dl vetemjöl special
3.5 dl grovt rågmjöl
2 dl vatten

Gör så här
4. Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt.
5. Tillsätt rågmjöl och lite vetemjöl i taget och arbeta degen tills den är elastisk.
7. Jäs sedan degen under bakduk i cirka 1 timme.
8. Ställ in en långpanna längst ner i ugnen och sätt ugnen på 250 grader.
9. Dela degen i 2 delar. Vik degen några gånger, forma till limpor och rulla dem i grovt rågmjöl.
10. Lägg limporna i smorda avlånga brödformar och jäs under bakduk i cirka 1 timme.
11. Snitta bröden försiktigt med 3 längsgående snitt med en vass kniv och ställ in i ugnen. Häll 0.75 kaffekopp vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk temperaturen till 230 grader och baka av bröden i cirka 30 minuter.
12. Ta ut de färdiga bröden ur formarna och låt dem svalna på ett brödgaller.


Share/Bookmark Read more…

Profitoroles med hallonfrosting & vitchokladsås


Idag slängde jag ihop dessa ljuvliga profitoroles med hallonfrosting och vit chokladsås på. Mums, de bara smällte i mun. Och hallonfrostingen gav mig riktiga sommarkänslor. Ljuvligt! Gå gärna in och tävla ni också.

http://hemmakonditor.se/recept/visa-recept/Profiteroles-med-fr-sch-hallonfrosting-och-varm-vit-choklads-s-med-pistagehack


Share/Bookmark Read more…

Manti med tomat&yoghurts;åsMitt första försök att göra manti alldeles själv. Det här är en rätt som jag älskar och den har sitt ursprung från mina föräldrars stad Kayseri. De har bott där när pappa studerade på universitetet. Det är 1 timme från deras hemstad Kappadokien, som ni kan se på bilden. Det var med på bolibompa igår också. 🙂 Det är sandstensformade naturliga underverk. Så när ni äter mina mantis får ni blunda och känna att ni flyger över Kappadokiens vackra klippor. 🙂

Ingredienser, 4-6 portioner
Deg
ca. 5 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk salt
1/2 dl vatten

Tomatsås
1-2 msk olja
1 tomat
1 msk tomatpuré
1/2 dl vatten

Yoghurtsås
2 msk turkisk yoghurt (går bra med vanlig yoghurt, då kan du utesluta vatten)
1/2 dl vatten
1 vitlöksklyfta
salt

Servera
Mynta, turkiska rödpeppar

Gör så här
Blanda ägg, salt och vatten i en stor skål. Tillsätt sedan mjölet försiktigt tills det blir till en ganska hård deg. Låt degen vila under duk i ca. 20 min. Dela i 2 degbitar. Ta varje deg och kavla ut den till en fyrkantig 2 mm tjock deg. Skär sedan så att du får 1-2 cm fyrkanter. Ta varje hörn och vik ihop i mitten. Koka upp 1 liter vatten med lite salt. Lägg i dina pastaknyten och koka dem i ca. 10 min.
För tomatsåsen skala en tomat och hacka den i småbitar. Fräs den i olja tillsammans med tomatpuré och vatten. Blanda yoghurt, vatten, salt och vitlöksklyfta i en skål. Häll över mantin i skålen med yoghurtblandningen. Lägg upp på fat. Servera med tomatsås, mynta och turkiska rödpeppar.

Tips. Tycker ni det är krångligt att göra manti, kan ni alltid köpa färsk pasta och göra en fusk variant. För jag älskar kombinationen av tomat&yoghurtsås. Prova! 🙂


Share/Bookmark Read more…

Tjejmiddag med magdansI lördags hade en bekant till oss ordnat tjejmiddag till ära för kvinnodagen. Mezetallrikarna kom in vid femtiden. Till varmrätt serverades oxfilé med stekt potatis och bernaisesås. Sist kom baklavan med kaffet. Det var 70 kvinnor i restaurangen. Ägarinnan hade ordnat en tävling och vårt bord och ett annat fick alla rätt. Därför fick 1 från varje lag tävla i magdans. Jag ställde upp från vårt lag. 🙂 Jag tror inte att jag har dansat så mycket sen länge. Det var verkligen skoj.


Share/Bookmark Read more…

Biscotti med tranbär&choklad;Saffransbiscottina jag gjorde sist tog slut snabbt. Det smakar gott med en bit biscotti till kvällsteét. Vi har fått dille på torkad tranbär med valnötter här hemma. Jag provade med tranbär i biscottin och det smakade bra. Det enda var att biscottin blev lite torrare den här gången än sist. Men det märkte jag redan på degen att den var torr. Jag borde kanske ha tillsatt mindre vetemjöl. Det kan ju vara små saker som ändrar sig från gång till gång, exempelvis att jag inte mätt smöret exakt eller att äggen var mindre denna gång. Så var försiktiga när ni tillsätter vetemjölet. Tillsätt lite i taget tills det blir en mjuk deg. Den ska inte bli för hård.

Ingredienser, ca 30 st
100 g smör
2 st ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
100 g hackad mörk choklad
1 dl torkad tranbär

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och häll över i en bunke och rör ner äggen.
3. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner det i bunken. Efter att du fått till en deg tryck försiktigt in choklad och tranbär i den.
4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt.
5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
7. Skär längderna i 1 cm tjocka skivor.
8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
9. Stäng av ugnen och låt skorporna svalna.


Share/Bookmark Read more…

Yayla soppaRepris med bild. Då Emin har varit sjuk ville han inte äta mycket. Det här är hans favoritsoppa som alltid går hem när han är sjuk. Gott är det. 🙂

Tidigare recept hittar du här.
http://Mezehouseskok.blogspot.com/2009/11/yayla-soppa.html


Share/Bookmark Read more…

Enklaste tryffeltårtan med hallon&gr;ädde


Min morbrors fru hade 40 års kalas förra veckan när vi var i Turkiet. Tänk att jag missade alla hennes goa saker och firandet. Så därför gjorde en alldeles egen tårta och tog med hem till henne. 🙂 Tårtan blev väldigt mäktig och god. Jag åt den första gången på Elins 30 års kalas och blev förtjust. Jag gjorde bara den lilla ändringen att lägga till hallon i tryffeln. Man kan ju variera det med annat som ex. apelsin, nötter eller vit choklad. Jag använde 80% mörk choklad, men det blev tungt. Jag rekkomenderar att man använder choklad med lägre kakaohalt.

Ingredienser,
15-20 bitar
150 g smör
2,5 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Tryffel:
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
1 tsk strösocker
200 g mörk choklad (ca. 50%)
1/2 dl skivade hallon

Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 18-20 min, kakan ska vara lite lös i mitten. Koka under tiden upp grädde, socker och smör i en kastrull. Ta det från plattan. Hacka chokladen, rör ner och låt smälta. Tilsätt till sist i hallonen. Låt tryffeln halvstelna i kylen ca 1 timme. Bred den över kakan. Låt stå kallt minst 1 timme före servering. Servera med grädde.


Share/Bookmark Read more…

Emins Banana Split


Emin har fått feber igen. Det senaste halvåret har han haft feber någon dag om månaden och så går det över. Vi var på läkarundersökning idag och läkaren sa att det var fullt normalt. Så när han var lite piggare efter alvedonen sa han igår att han ville ha Danana. Jag förstod först inte vad han mena. Då berättade han att det ska va banan, grädde, glass och chokladsås. Jag förstod genast att det var Banana Split och ringde till dagis och frågade om hur de gör den. Men de hade ingen aning eftersom de inte serverat det på dagis. Konstigt, undrar var han lärt sig det? 🙂 Men datastörd som man är googlade jag på banana split och hittade ett recept. Det blev jättegott. 🙂

Ingredienser, 4 portioner
4 bananer
ca 700 gram gräddglass (vanilj)
2 dl vispgrädde
Chokladsås

Gör så här
Vispa grädden löst.
Skala och dela bananerna på längden.
Lägg först banan, forma kulor av glassen och lägg på bananen, spritsa gärna grädden runt och på, ringla lite chokladsås över.


Share/Bookmark Read more…

Läckra vinbladsdolmor


När jag kom hem förra onsdagen från Turkiet hade mamma varit så snäll och använt vinbladen i mitt kylskåp. Hon hade rullat vinbladsdolma. Så då var det bara att laga dem för mig. Supergoda. 🙂

Ingredienser
500 g vinblad
3 msk olivolja
2 st gullök
1 grön paprika (helst turkisk)
1 msk tomatpuré
1/2 msk paprikapuré
salt, peppar
1 köttbuljong
1 knippe persilja
2 dl vatten
4 dl bulgur

Gör så här
Lägg vinbladen i vatten för att få bort saltet. För fyllningen börja med att hacka löken och stek den på medelvärme tills den tar färg. Tillsätt hackad paprika och stek lite till. Tillsätt sedan purén och stek mer. Sist häll i buljong och vatten. När den kokat lägg i bulgur och småkoka tills vattnet kokar in. Tillsätt hackad persilja och kryddor och rör om. När den svalnat fyll vinbladen med fyllningen i mitten. Vik in kanterna och rulla ihop till en rulle. Lägg vinbladsdolmarna i en ugnsform och tillsätt 2 dl vatten och lite olivolja. Laga i ugn på 225 grader tills vattnet kokar. Sänk sedan till 190 grader och laga i 1 timme. Servera med vitlöksyogurt.


Share/Bookmark Read more…

Klimatsmart me 🙂Här är mitt fina gasolkök som jag skrev om tidigare. Jag är så nöjd med den. 🙂 Nu kan jag grilla även om det inte är sommar. 🙂 Den är inlöpt på Jula och kostar enbart 200:-. Man kan även använda den som portabel grill på sommaren istället för engångsgrill. Klimatsmart me 🙂 Vad tycker ni? Vart det ett bra köp? Tummen upp eller ner? 🙂


Share/Bookmark Read more…

Min medelhavslax med persiljesåsJag har gjort den här laxen tidigare och den blev uppskattad. Så igår gjorde jag den igen. Man känner doften av vitlök som jag gillar mycket. Smaklig måltid.

Ingredienser, 4 portioner
ca. 800 gr laxfilé
Persiljesås
1 knippe persilja
1 tomat
1-2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
Salt&peppar
Garnering
2 limeskivor

Limeyoghurt
2 dl turkisk yoghurt
Saften av lime
Dill

Gör så här
Lägg laxfilén med skinnsidan neråt i en smörad form. Blanda alla ingredienser till såsen i en handmixer och häll den jämnt fördelat över laxen. Garnera med två citronskivor. Laga i nedre delen av ugnen på 200 C i ca. 30 min tills fisken är vit. Blanda yoghurt med limesaft och dill. Rör ihåp till en sås. Servera med ris och limeyoghurt.


Share/Bookmark Read more…

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP